Banke izdaju funte koje nisu u upotrebi

Bez autora
Jul 31 2011

U najvećem broju banaka u Republici Srpskoj, prilikom zamjene novca u britanske funte, stanovnici dobijaju stare novčanice ove valute, koje nisu u upotrebi u Velikoj Britaniji, jer su povučene iz opticaja. U bankama ovo potvrđuju, ali kažu da se stare funte, iako više nisu u opticaju u Velikoj Britaniji, mogu zamijeniti u svim britanskim bankama. Prilikom zamjene na to naravno ne upozoravaju klijente. Građani RS, koji su dobili stare funte u bankama u Banjaluci, kažu da su prilikom putovanja u Englesku bili izloženi brojnim neugodnostima. Turisti u stranoj zemlji zbog toga se mogu naći u neprilici ukoliko im se u blizini ne nalaze banke. U UniCredit banci su potvrdili da je do ovakve situacije došlo jer je na području Banjaluke izdana limitirana serija novčanica koje su povučene iz opticaja. Na području Podružnice Banjaluka, dogodilo se da je izdana limitirana serija novčanica povučenih iz opticaja u Britaniji. Klijenti su iste mogli zamijeniti u svakoj banci u Velikoj Britaniji, odnosno u bilo kojoj drugoj zemlji čija je valuta u pitanju.

Banke izdaju funte koje nisu u upotrebiU najvećem broju banaka u Republici Srpskoj, prilikom zamjene novca u britanske funte, stanovnici dobijaju stare novčanice ove valute, koje nisu u upotrebi u Velikoj Britaniji, jer su povučene iz opticaja.

U bankama ovo potvrđuju, ali kažu da se stare funte, iako više nisu u opticaju u Velikoj Britaniji, mogu zamijeniti u svim britanskim bankama.

Prilikom zamjene na to naravno ne upozoravaju klijente.

Građani RS, koji su dobili stare funte u bankama u Banjaluci, kažu da su prilikom putovanja u Englesku bili izloženi brojnim neugodnostima.

- Prije polaska u London, zamijenio sam novac u jednoj od domaćih banaka, kao i svaki put ranije. Međutim, kada je trebalo da platim taksi od aerodroma do hotela, rečeno mi je da se funte koje imam, već odavno ne koriste tamo - priča jedan Banjalučanin, dodajući da su neprijatnosti sa kojima se suočio, završene tek kada je u banci zamijenio novac.

Ističe da se turisti u stranoj zemlji zbog toga mogu naći u neprilici ukoliko im se u blizini ne nalaze banke.

Starija gospođa koja je u London nedavno putovala preko jedne turističke agencije, kaže da je već prvoga dana boravka u Britaniji doživjela neprijatnosti.

- Imate novac, a nemate ga. U Banjaluci sam mijenjala evre u funte upravo da bih bila obezbijeđena, a desilo se suprotno. Da su mi rekli u bankama da funte koje daju nisu u opticaju, onda bih evre promijenila u Britaniji i znala na čemu sam - kaže ona.

U UniCredit banci su potvrdili da je do ovakve situacije došlo jer je na području Banjaluke izdana limitirana serija novčanica koje su povučene iz opticaja.

- Na području Podružnice Banjaluka, dogodilo se da je izdana limitirana serija novčanica povučenih iz opticaja u Britaniji. Klijenti su iste mogli zamijeniti u svakoj banci u Velikoj Britaniji, odnosno u bilo kojoj drugoj zemlji čija je valuta u pitanju - navela je portparol UniCredit banke Anina Cvitanović Draško.

Član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Milan Radović je dodao da bi sve banke morale koristiti spisak novčanica koje nisu u opticaju.

On je istakao da, ukoliko su stare novčanice funti povučene iz opticaja, Centralna banka Engleske je postavila rok do kada se one iz drugih zemalja mogu zamijeniti novim novčanicama.

- Iako bi do tog roka sve stare funte trebalo da budu vraćene bankama u Engleskoj, odnosno zamijenjene za nove, može se desiti da neke od tih novčanica ipak ostanu u prometu - istakao je Radović.

Novčanice od 20 funti

Od 1. jula prošle godine novčanice od 20 funti, čija vrijednost je 23 evra, a koje krasi lik engleskog kompozitora Edvarda Elgara, prestale su se koristiti u Velikoj Britaniji. Umjesto njih koriste se novčanice od 20 funti koje su prvi put štampane 2007. godine, a na sebi imaju portret škotskog ekonomskog teoretičara Adama Smita.

Iako se ove novčanice ne mogu koristiti kao sredstvo plaćanja u Velikoj Britaniji, Engleska banka će ih zamjenjivati sve dok i posljednja ne bude povučena iz opticaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik